Sayfalar

25 Ocak 2012 Çarşamba

MMO'da Endüstri Mühendisi olmak

MMO’ya üye olan endüstri mühendisleri 3 ayda bir yayınlanan Endüstri Mühendisliği Dergisi’ne periyodunda olmasa da sahip olma hakkını kazanırlar.

3 ayda bir yayınlanan dergi; son yıllarda ikişer sayısı birleştirilerek yayınlanmaktadır.

İkinci olanak ise; üye oldukları şubedeki Endüstri ve İşletme Mühendisliği Meslek Dalı Komisyonu’na (MDK’ya) katılmaktır.

Bu komisyonun bir yürütme kurulu vardır. Bu yürütme kurulu, sonu çift olan yılların Ocak ya da Şubat aylarında yapılan şube seçimlerinden sonra, çoğunlukla da Mart ayındaki MMO Genel Kurulundan sonra şubede yapılan MDK toplantısına katılanlar tarafından seçilir.

MMO Yönetiminin de belirlenmesinden bir süre sonra MEDAK seçimleri gündeme gelir. MEDAK Yönetimi'nin oluşması Mayıs - Temmuz arasında olur. Eski MEDAK yönetimi bir önceki yılın Ekim-Aralık döneminde yapılan E/İM Kurultayı'ndan sonra işlevini yitirmiş olduğundan iki yılda bir bu 5-9 aylık sürede bir boşluk yaşanır. Bu arada oda üyesi olanlar dahil, endüstri mühendislerinin pek bir gündemi olmaz.

MEDAK yürütme kurulu bir çalışma programı yapar. Esas olarak E/İM Kurultayı hazırlıklarını yönetir. Kurultay'ı düzenleyecek Şube ve Kurullar oluştuktan sonra iki yıllık sürede birkaç MEDAK toplantısıyla etkili olmaya çalışırlar. Genellikle işe yarar bir şey üretemezler.

Her şeyi yapamayacaklarını bilerek "çalışma programları"na kısıtlı hedefler koyarlar. Bu hedefler her dönem içerik ve dil olarak çeşitlilik ve yenilikler içerir.

MEDAK Yürütme Kurulu bir toplantısında Endüstri Mühendisliği Dergisi'nin kendilerinden tamamen bağımsız bir kurul tarafından çıkarıldığını ve en fazla bir-iki sayfasında haberlerinin yayınlanabileceğini öğrenirler.

Bunun üzerine Bülten çalışmalarına ağırlık verme kararı alırlar. Bülten için şube MDK'larına görevler verilir. Yaşanan eşgüdüm sorunlarına bağlı olarak bülten de zaman zaman MMO Bülteninin eki olarak yayımlanır. On ikincisi 2013 Ağustosunda yayımlanan bülten 8 yılda 12 sayı yayımlanmıştır.

MDK toplantıları; ilgili şube kapsamındaki illerde yaşayan endüstri mühendisleri ve işletme mühendislerinden ilgililerin katılımıyla yapılır. Her zaman toplantılara yeni katılanlar olur; toplantıları, yeni katılanların heyecanları yönetir. Çoğunlukla yürütme kurulu üyelerinden de toplantıya katılanlar olur. Toplantılarda görev dağılımı yapılır. Görev dağılımı yapılırken daha önce yerine getirilmemiş görevlerin paylaşımına öncelik verilir.

MDK ve MEDAK konusunun arka planı ve yasal karşılıkları ile ilgili ayrıntılar ayrı bir yazının konusudur.

Bu arada, endüstri mühendisleri kendileriyle ilgili konularda yapılan seminerlere indirimli olarak katılabilirler.

Bazı şubeler ek etkinlikler de düzenleyebilmektedirler. İzmir şubesinin geleneksel Bahar Konferansları meşhurdur.

Kurultay gündemleri Endüstri Mühendisliğinin toplumsal sorumlulukları çerçevesinde biçimlenir. Endüstri Mühendisleri Odası; 9'u gereksiz yere yapılan 10 kurultayda Kurultayın temel gündemi olmaz. Kurultayın açılışları yerine göre TMMOB ve MMO Başkanları tarafından yapılır. Endüstri/İşletme Mühendisliği Kurultayı sonuç bildirileri TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından yayınlanır. Endüstri mühendisleri bu bildirilerde çok önemli saptamaların yer almasını sağlarlar. Bildirilerin tasarladıkları gibi oluşamamasına üzülürler.

Endüstri mühendislerinin katılabildiği ilk basamak olan MDK toplantılarına katılmakla başlayan mesleki örgütlenme çalışmalarının sonunda bazı endüstri mühendisleri MEDAK çalışmalarına da katılırlar. Kimi endüstri mühendisleri MMO'da etkili roller üstlenir. Uzun dönem Oda'ya hizmet ederler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder